ÅRETS KJØKKENTRENDER 2020 - OG FREMOVER

 

Vi går inn i et nytt tiår, der bærekraft for både verden og vår individuelle helse står øverst på agendaen, noe som påvirker måten vi bor og lever på fundamentalt. Spesielt i forhold til kjøkkenet.

Skal du investere i nytt kjøkken kan det være nyttig å vite noe om hvilke langvarige tendenser som påvirker hvordan du vil bruke rommet fremover. Bærekraft og miljøhensyn er viktige rettesnorer uansett hvilke valg vi står ovenfor i dag, og alt tyder på at dette bare vil øke i fremtiden.

– Vi merker godt at våre kunder er opptatt av miljø. De etterspør kvalitet som varer og ønsker ikke å bidra til bruk og kast-mentaliteten. De er tvert imot villige til å legge mer penger og ressurser i å kjøpe kjøkken som vil vare både i kvalitet og stil, og de ønsker at vi som produsent er vårt ansvar bevisst og bruker bærekraftige materialer og unngår miljøgifter, sier Monica Lohnås Roland, som er daglig leder i Strai Kjøkkens flaggskipbutikk i Sørlandsparken i Kristiansand.

Og Strai Kjøkken har sørget for å være sertifisert for miljø og kvalitet, blant annet ved å være Miljøfyrtårn-bedrift, ha Svanemerket alle skrog og en utvalgt kjøkkenmodell, og de oppfyller kravene til Grønt punkt. Strai Kjøkken har også i samarbeid med sin malingsleverandør utviklet og tatt i bruk en ny type overflatebehandling, om ikke avgir gasser som kan gi plager for allergikere. I tillegg er malingen og lakken vesentlig mer slitesterk og gir overflater som er lettere å holde rene.

Et kjøkken skal ikke bare være bærekraftig og varig, det skal også være pent og funksjonelt.

– Vi opplever at kundene våre er opptatt av stiluttrykk og sømløs integrering i hjemmet. Stilen kan være klassisk herregård, mørk og sofistikert eller moderne elegant, den er uansett gjennomtenkt, sier Lohnås Roland, som ser at kundene velger fritt etter ønskelista når de skal ha nytt kjøkken.

– Våre kunder vet hva de vil ha og hva som finnes på markedet. Jeg tror sosiale medier gjør at det er veldig lett å få tak i informasjon og at trender beveger seg fortere enn før, sier Lohnås Roland. Det er også tydelig at når man pusser opp et kjøkken i dag, så gjøres det ordentlig.

– Ofte skal hele rommet endres, vinduene byttes, gulvet blir nytt og noen vegger slås ut eller flyttes på, sier hun.

Alt dette er helt i tråd med trendforskningen, som viser at måten vi lever våre liv og bruker våre hjem på er i voldsom endring. Vi bruker boligen vår til flere oppgaver enn før; vi sosialiserer og jobber mer hjemme og til flere tider på døgnet. Vi bor sammen på andre måter, slik at en uke kan det være det seks personer i husholdningen og neste uke bare to – eller én, ettersom en tredel av oss bor alene. Vi betrakter våre hjem som en «ladestasjon», som skal sørge for at vi har god helse både fysisk og mentalt. Resultatet er at tradisjonelle romløsninger blir oppløst, og plassen som påvirkes i størst grad er nettopp kjøkkenet.

– Vi merker at det tradisjonelle kjøkkenet ikke er så etterspurt lenger. De fleste ser kjøkken som en del av oppholdssonen og de er opptatt av det sosiale rommet. Det skal være mange til stede, både familien og gjester eller besøk, og alt skal foregå her, fra lekser, jobbing og matlaging til en kaffe eller vin med venner og planlegging av ferien. Dermed blir kjøkkeninnredningen et pent møbel i tillegg til å være praktisk med benker og skap, sier Lohnås Roland.

Daglig leder ved Strai Kjøkken Kristiansand, Monica Lohnås Roland

I dag skal det meste av hvitevarer være integrert, og gjerne «usynlig». Mange ønsker at kjøkkenet skal ha plass til en kaffemaskin, enten integrert i høyskap eller på et «alter» for kaffelaging. Koketopp med skjult ventilator er populært, sånn at man slipper den tradisjonelle ventilasjonshetten, eller denne bør være som et smykke i kjøkkenet.

– Det å lage mat skal være hyggelig og kjøkkenet er i dag en samlingsplass hvor det er viktig å kunne ha kontakt med hverandre uansett hva man gjør der, sier Lohnås Roland. Mange har derfor ekstra sitteplasser, gjerne ved en kjøkkenøy. Den tradisjonelle spisestuen ser vi heller ikke så ofte, så det er plass til store spisebord på kjøkkenet.

At vi bruker kjøkkenet mindre enn før og bruker det til andre oppgaver resulterer i at oppbevaringsbehovet ser annerledes ut. Ofte har vi designert en hel vegg til skap, som kun brytes opp av integrerte apparater, som stekeovn og kaffemaskin. Overskapene, som har vært bannlyst en stund, er tilbake – men også på ny måte.

– Kunder som ønsker overskap tenker ofte praktisk og vil utnytte plassen. For å unngå ekstra vasking skal de helt opp til taket, sier Lohnås Roland.

Strai Kjøkken leverer også mange løsninger uten overskap, og ser at skuffene får ekstra oppmerksomhet. Ekstra dype skuffer, skuff i skuff og fokus på detaljer gjør at skuffene i dag gir mer oppbevaringsplass enn før. Lohnås Roland ser også at vi blander farger og materialer mer enn før når vi velger nye kjøkken.

– Stadig flere kjøper kjøkken med farge, og mange velger samme farge på innredningen og veggene, slik at rommet føles balansert og helhetlig, sier Lohnås Roland.

Flere velger sort, både på innredningen, hvitevarene og benkeplaten, mens naturelementene fortsatt står sterkt.

– Beisede tresorter i kombinasjon med malte overflater er en av de store kjøkkentrendene for 2020, sier Lohnås Roland.

TRENDENE SOM VIL VARE

Det smarte kjøkkenet

Teknologi er like viktig på kjøkkenet som ellers i samfunnet, og alle apparatene vi investerer i skal først og fremst gjøre livet lettere for oss. Vi ser blant annet at kjøleskapene jobber hardt; de tar bedre vare på maten, de sier fra når du går tom for ting og har bakteriedrepende lys. Vannkrana koker vannet eller tilsetter kullsyre om du har lyst på det, men viser også temperatur på vannet med lysfarge. Oppvaskmaskinen gir tørt servise takket være en ny type krystaller som holder enorme menger fuktighet, slik at selv de bannlyste plastkoppene dine blir tørre. Dampovner hjelper deg å bli en bedre kokk og stekeovnen har fått flere funksjoner, blant annet et kamera slik at du kan sitte i sofaen og sjekke om bollene ser ferdigstekte ut. Ventilatoren er gjerne integrert i koketoppen. Den er både stillegående og effektiv samtidig som den er enkel og rengjøre. Benkeventilatorer gjør at du får en mer åpen kjøkkenløsning og nærhet til gjestene når du lager mat. At smarthjemmet er kommet for å overta tror jeg vi kan påstå, men det tar tid.

La det bli lys!

Lyd har ikke fått den plass i kjøkkenet vi kanskje trodde, gitt at vi hører stadig mer podcaster mens vi lager mat og behovet for dedikerte musikkrom eller lyttestasjoner øker. Dette skyldes nok at vi foretrekker de små høyttalerne, gjerne øreplugger slik at vi lytter til forskjellige ting selv om vi er sammen. Men lys er desto viktigere, både som pynt og funksjonelt element. Vi vil ha lys inni skuffer og skap, langs hyller og under benkeplaten. Belysningen skal være både stemningsskapende og praktisk samtidig, og legge til rette for flere typer arbeid – både lesing, jobbing og matlaging – samt sosialisering og bespisning.

på vannet med lysfarge. Oppvaskmaskinen gir tørt servise takket være en ny type krystaller som holder enorme menger fuktighet, slik at selv de bannlyste plastkoppene dine blir tørre. Dampovner hjelper deg å bli en bedre kokk og stekeovnen har fått flere funksjoner, blant annet et kamera slik at du kan sitte i sofaen og sjekke om bollene ser ferdigstekte ut. Ventilatoren er gjerne integrert i koketoppen. Den er både stillegående og effektiv samtidig som den er enkel og rengjøre. Benkeventilatorer gjør at du får en mer åpen kjøkkenløsning og nærhet til gjestene når du lager mat. At smarthjemmet er kommet for å overta tror jeg vi kan påstå, men det tar tid.

Borte oftest, men hjemme best

Det er en tydelig trend at vi lager mindre mat hjemme, samtidig blir den maten vi lager både grundigere laget og sunnere. Vi vil brygge vårt eget øl, bake surdeigsbrød og fermentere vår egen kimchi. Et eller annet sted på kjøkkenet skal vi ha plass til en liten kjøkkenhage, der særlig spirer (microgreens) er viktig sammen med urteplanter.

Natur, men ikke alltid naturlig

Vi velger fortsatt mye naturmaterialer som heltre og naturstein på kjøkkenet, men funksjonaliteten vinner ofte frem, og kompositter er både mer varige og enklere i vedlikehold enn både heltre og naturstein. Selv om de er maskinelt fremstilt ligner de helst naturmaterialer og bruker en stor andel naturlig masse. Av samme grunner velger stadig flere linoleumsfronter, som gir mange muligheter for farge og stiluttrykk.

Glass er et materiale vi vil se mer av på kjøkkenet, både i vitrinedørene og som praktiske skuffesider – så du ser hva du har i skuffene.

Fargerik miks

De færreste holder seg til en farge når de lager kjøkken i dag, men mikser med enkelhet mellom fargede fronter og naturmaterialer som heltre og naturstein. Eik har vært det foretrukne valget lenge, men nå kommer både mørkere og lysere tresorter. Ask er den store hitten, mens røkt eik og nøttefarget tre sniker seg inn.

Blått er årets farge på kjøkkenet, og en farge du trygt kan velge. Selv om lysere nyanser og mer blågrønne toner er mer nøytrale, så er klare, mørke blåfarger mer klassiske for kjøkken – de har vært brukt siden tidenes morgen.

Også mørkere kjøkken i antrasitt eller matt sort er på manges ønskeliste i dag. At kjøkkenet skal være en «lun hule» er en trend vi har hentet fra restaurantbransjen, men det fungerer like fint hjemme så lenge du sørger for god belysning. Sort ser vi også på kran og kjøkkenapparater, pluss at sorte, smale linjer er trendy – gjerne i form av metallhyller eller skillevegger av metall og glass.

Detaljene

Krana, lampene, benkeplata, flisene, heltre, tapeter, vasken og – ikke minst – komfyren. Alle elementene i et kjøkken skal tilføre noe mer enn å bare være seg selv. Vasken er ofte stor og praktisk, den skal gjerne være underlimt og usynlig når den ikke er i bruk. Lampene skal – utover å legge til rette for superpraktisk og fleksibel belysning – være vakre smykker i rommet, som hever kjøkkenet fra arbeidsplass til trendy café. Krana – som ikke er like lett å skjule som vasken eller koketoppen – må både se bra ut og fungere bra.

Andre artikler