PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Bedre lesbarhet   Original
;

Tørt og varmt i desember

Publisert 15. november 2016
av Magnus Aunevik (Media Sør)

undefined
INNE, ÅRET RUNDT: Tømrerne Grete Vårdal (38) og Åse Lill Jerstad Tønnessen (28) bygger hus i plussgrader uansett årstid. (FOTO: Lejla Sijamija Bahtijar, Media Sør)

Første hus på det nye feltet i Lauvåsen i Kristiansand påbegynnes i desember. Men det bygges på Konsmo – i garanterte plussgrader.

Det er november og kaldt, og den mest krevende tiden på året for tømrere flest nærmer seg. Vind, snø og minusgrader kan gjøre arbeidet med reisverk og yttervegger til en tøff øvelse for selv den mest hardbarkede tømrer. Ikke bare skal man utføre jobben nøyaktig, uavhengig av været, men isolasjon og vegger må også holdes tørt for å unngå blant annet råte og dårlig innemiljø.

undefined
ERFAREN GUIDE: Geir Stolpestad (57) har jobbet i Konsmo Fabrikker i 30 år. (FOTO: Lejla Sijamija Bahtijar, Media Sør)


I desember setter Konsmo Fabrikker opp sitt første hus i nytt boligområde i Lauvåsen. Likevel har både håndverkere og materialer ideelle forhold innendørs året rundt.

Med stadig strengere kvalitetskrav til isolasjon og tette bygninger, blir fuktproblematikk i nye bygg paradoksalt nok en stadig større utfordring. Med tilstrekkelig kvalitetskontroll skal likevel gleden ved en ny bolig bli langvarig.

Hos Konsmo Fabrikker er Jon Lundesgård fra Sintef på sin årlige inspeksjon. Produksjonssjef Simon Nodevik er med ham for å kvalitetssikre alt som settes sammen i fabrikken. Imens tar Geir Stolpestad oss med på en rundtur for å forstå hvordan tomter på Lauvåsen kan gå fra grunnmur til tett bygg på én uke. Som avdelingsleder for kalkulasjon og med 30 års erfaring hos Konsmo Fabrikker, har han full oversikt over hva som foregår i fabrikken.

 

Millimeterpresist

Stolpestad tar oss med forbi avdelingen hvor de bygger ferdige moduler og bort til snekker Kim Edvin Rasmussen. Etter noen møter med kunden, har Konsmo Fabrikkers egne tegnere levert instruksene som Rasmussen nå jobber med. Som førstemann i prosessen med å lage yttervegger, har han laget et rammeverk hvor han nå tilpasser vinduer.

– Jeg klager ikke akkurat på at jeg kan gjøre denne jobben under tak året rundt. Jeg kunne ikke tenke meg noen annen jobb, smiler han før han justerer ønsket lengde og begynner å sage uten å bruke verken måleband eller blyant.

– Med sagene vi har på huset, får man et millimeterpresist resultat som det er vanskelig å få til når man jobber ute på tomten huset skal stå på, kommenterer Stolpestad.

 

undefined
KVALITETSSJEKK: –Norge er spesielt kaldt og har sine krav, sier Jon Lundesgård (65) fra Sintef. (FOTO: Lejla Sijamija Bahtijar, Media Sør)

undefined
BEISER ENDENE: Når Konsmo Fabrikker leverer hus som er ferdigbehandlet, males også alle kappendene. Når man kapper på samme plass man bygger, blir normalt ikke dette gjort, og endene vil kunne suge til seg mye vann. (FOTO: Lejla Sijamija Bahtijar, Media Sør)

Lauvåsen

Mens vi går forbi Jacek Gegotek som setter på kledning og videre mot Grete Vårdal og Åse Lill Jerstad Tønnessen, forteller Geir Stolpestad om prosjektet på Lauvåsen.

– Det er et spennende prosjekt med noen flotte tomter i naturen. Kort vei til Kjevik, Sørlandsparken, Dyreparken og Hamresanden. Det er god adkomst fra E18. Hadde arbeidsplassen vært nærmere, kunne jeg gjerne bodd der selv, sier Stolpestad som nå bor i Sveindal.

 

Spennende arkitektur

Da Stolpestad begynte hos Konsmo Fabrikker for 30 år siden, var det mye maskinell produksjon med standardiserte produkter, noe som for lengst er byttet ut med mer fleksibel håndbygging.

– Kunden gjør sitt livs største investering og vil få det akkurat som de tenker seg det. 95 prosent er nå spesialtegnet for kunden, så nå er det mye mer fleksibel håndbygging, sier Stolpestad.

Lauvåsen har mål om å bli Norges mest sporty bydel, og med det i tankene ble bolignavn som blant annet Kiting og Yoga naturlig på boligene som settes opp.

– Hele feltet har jo en spennende arkitektur med moderne funkisboliger som alle har en ensartet stil, sier Stolpestad mens han presiserer at alle husene i salgsmateriellet er eksempler og utgangspunkt som tegnerne endrer og justerer etter kundens ønsker. Likevel holder området på stilen og konseptet.

 

(Saken fortsetter under bildet)

undefined
VARIERT ARBEID: Øyvind Vervik (33) jobber med gavler, knevegger og spesialelementer som man ikke kan produsere andre plasser på fabrikken. Han har kanskje en av de mer varierte arbeidsstasjonene på fabrikken. (FOTO: Lejla Sijamija Bahtijar, Media Sør)

undefined
DIGITAL PRESISJON: Innendørs produksjon gir snekker Kim Edvin Rasmussen (34) flere muligheter enn om han hadde arbeidet på tomta som huset skal stå på. (FOTO: Lejla Sijamija Bahtijar, Media Sør)

undefined
LÆRD OG LÆRLING: – De ansatte som ikke hadde fagbrev, har fått anledning til å ta det. Det har vært et svært populært tilbud og nå tror jeg stort sett alle som jobber på gulvet her er tømrere, eller lærlinger, sier Stolpestad. Tor Arild Leland (20) (til høyre) fikk fagbrev for en måned. Her sammen med Martin Finsådal (49). (FOTO: Lejla Sijamija Bahtijar, Media Sør)

Sintef

Tømrerne Grete Vårdal og Åse Lill Jerstad Tønnessen driver utlekting, kledning og vindusbelistning idet vi treffer på Jon Lundesgård fra Sintef og produksjonssjef Simon Nodevik igjen.

– Det er viktig med en "god anorakk", sier Lundesgård om viktigheten av kledning og isolasjon. Han har jobbet i bransjen siden 1978 og vært på besøk hos Konsmo Fabrikker de siste årene.

– Det blir stadig strengere krav til bæreevne, energiforbruk, lydisolasjon, brannegenskaper og fornybare byggematerialer fra EU. I tillegg er Norge spesielt kaldt og har sine krav, kommenterer Lundesgård mens han måler fukten i materialene Jerstad Tønnessen og Vårdal jobber med.

Yrkesstolthet

Vi går ned en trapp og treffer blant andre Finn, og respekterer hans ønske om å ikke bli tatt bilde av. Han har presset takstoler i nærmere 45 år, og trives svært godt i jobben.

– De som jobber her har en stolthet overfor både yrket og arbeidsplassen. Når vi hører snakk om Konsmo Fabrikker utenfra, ønsker vi jo at det skal være snakk om kvalitet, og det opplever vi, sier Geir Stolpestad.

Både hus og medarbeidere trives med innendørs produksjon. Det første huset som settes opp av Konsmohus i det nye feltet på Lauvåsen i Kristiansand, bygges med tørre og varme hender.